Fobie, angst en regressietherapie


Regressietherapie is een wetenschappelijk bewezen kortdurende vorm van psychotherapie om direct zélf aan de oorzaak van je angst of fobie te werken. Via regressietherapie maak je contact met je onderbewuste, waarin de oorzaak ligt van jouw problemen. 


Als je reactie op iets niet in verhouding is tot wat er gebeurt, is dat vervelend voor jou en voor je omgeving. Noch jij noch de ander snapt waarom je zo heftig reageert?  Wellicht raak je steeds verder geïsoleerd door je angst of ben je een ster geworden in het vermijden van bepaalde situaties. Jouw reactie houdt wellicht verband met gebeurtenissen uit je jeugd. Hoe jij je nu voelt (onzeker, gespannen, verdrietig, boos) komt ergens vandaan. Ooit heb je iets meegemaakt, wat niet is verwerkt. Misschien wéét je, dankzij gesprekken met een psycholoog of POH GGZ van de huisarts, wel waar je gevoel vandaan komt. Misschien heb je er al wel aan gewerkt middels EMDR of CGT en toch is het niet over. Wanhoop niet, al deze methodes werken vooral met datgene wat jij je nog kunt herinneren. Maar de oorzaak van je angst zit wellicht dieper in je onderbewust en daar kon je tot nu toe niet bij. Met regressietherapie kun je veilig naar die onbewuste oorzaken toe.


Regressietherapie neutraliseert triggers

Als je in een traumatische situatie niet kunt vechten of vluchten, bevries je en neem je een beetje afstand van de gebeurtenis. Dit noemen we dissociatie. Daardoor voel je alles wat minder. Het stelt je in staat het trauma te overleven. Natuurlijk kom je na afloop van het trauma weer terug in je lichaam (associatie), maar ergens in je onderbewuste is die foute film stil gaan staan op het moment dat jij dissocieerde. Nogmaals daar kon je niets aan doen. De tijd gaat verder, de film zakt weg. Totdat je getriggerd wordt en je opeens veel sterker reageert, dan eigenlijk verwacht zou kunnen worden.  Deze triggers zijn in regressietherapie de ingang tot verstandelijk niet te bereiken pijnlijke herinneringen. Via hen kom je bij de diepere, vaak onbewuste oorzaak van je angst.

Deze mogelijk (vergeten) gebeurtenissen, herbeleef je in een licht therapeutische trance. Je hoofd heeft al zo lang geprobeerd uit te zoeken waarom je zo bang bent, dus die vragen we een stapje opzij te doen. Je richt je aandacht naar binnen en verbind je weer met de verdrongen herinnering. Tegelijkertijd blijf je bewust in het hier en nu. We werken  niet met hypnose, jij behoudt de controle. Zo herbeleef je de eerder onverwerkte gebeurtenis in een veilige setting samen met je therapeut. Heel gecontroleerd daal je veilig af naar diepere gevoelslagen, waar die angst ooit is ontstaan. Die situatie toen is allang voorbij, maar jouw lichaam weet dat nog niet. In een hele lichte trance (jij houdt de controle, je blijft erbij) maken we dan die enge situatie af. Zo ervaar je dat het trauma afgesloten kan worden en ervaar je zélf de verbanden tussen toen en nu. Je lichaam komt tot rust en hoeft geen alarmsignalen meer af te geven.  Veel mensen durven na enkele sessies weer de lift in, naar de winkel,  een feestje, de tandarts, een hond te aaien enz. De triggers waar je eerder zo heftig op reageerde, zijn dank zij regressietherapie geneutraliseert. Stuk rustiger voor jou en je omgeving.


Van welke angsten en fobiën kan ik me bevrijden met regressietherapie?


Er zijn zoveel angsten, we proberen ze hier een beetje te groeperen, het maakt eigenlijk niet uit waar je last van hebt, het is de moeite waard om te proberen eraf te komen middels regressietherapie.

  • Medisch gerelateerde angsten :  dokter, ziekenhuis, tandarts, naalden, bloed, smetvrees, ziekte, verwonding, ongeluk
  • Dieren fobie:  honden, katten, spinnen, slangen, vogels, insecten, vlinders enz.
  • Claustrofobie, plasangst (openbaar toilet)
  • Vliegangst, openbaar vervoer, Hoogtevrees, dieptevrees, angst voor water, angst voor het donker, geluiden
  • Dood, begrafenissen, crematies
  • Sociale angsten, drukke winkels, samen eten/drinken, bekeken worden, bekritiseerd worden, faalangst, ruimtevrees, angst voor open ruimtes, agorafobie, het verlaten van de vertrouwde en veilige omgeving, angst om alleen te zijn, verlatingsangst, heimwee


Wat als mijn angst volkomen irreel lijkt te zijn?

Misschien ben je panisch bang voor honden, vliegen, water, prikken enz.  Niets wat je ooit hebt meegemaakt lijkt deze angst te rechtvaardigen. In dat geval kan het zijn dat er nog dieper in je bewustzijn onverwerkte herinneringen liggen. Moet je geloven dat die waar zijn? Nee dat hoeft niet, een open blik is genoeg. We volgen gewoon de beelden of gevoelens die in jou omhoog komen en bevrijden ze. Het kan zijn dat jij ze ervaart als een fantasie, een droom. Het kan ook zijn dat je ervaart eerder geleefd te hebben. Alles is goed. Het gaat om het hier en nu. Doorwerken van deze ervaringen werken bevrijdend in je huidige leven. En dat is waar het om gaat.


Kan iedereen aan zijn angst of fobie werken met regressietherapie?

Wanneer je last hebt van psychoses of ernstige alcohol of drugsverslavingen is regressietherapie niet verstandig.  Verder kan iedereen onder goede begeleiding pijnlijke eerdere gebeurtenissen herbeleven en afronden. Essentieel is je motivatie, zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Jij werkt aan jouw proces, de therapeut ondersteunt je daarbij. Er wordt niet gesuggereerd, je wordt niet onder hypnose gebracht! Je blijft er bij en houdt de controle. Het is jouw leven, jij hebt de regie. Je moet dus ook in staat zijn om de regie in je eigen leven te dragen. 


DSM angststoornissen

Binnen DSM 5, het wereldwijde classificatiesysteem van psychiatrische aandoeningen, vallen fobiën onder angsstoornissen, net als paniekstoornissen en gegeneraliseerde angststoornis. Ook aan deze problemen, net als aan vele andere psychische en psychosomatische klachten kun je goed werken in regressietherapie.  


Het wetenschappelijke onderzoek dat in 2023 wordt uitgevoerd o.l.v. …………….in samenwerking met …………..betreft alleen specifieke fobiën zoals