Wat is een fobie?

Een fobie is een angst die alléén optreedt in bepaalde situaties of op bepaalde plaatsen. Heel vervelend. Normaal heb je de controle over jezelf, maar op zo’n moment krijg je het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Het lijkt wel of je gek wordt, of erger nog dood gaat. Een onwerkelijk gevoel maakt zich van je meester, alsof je buiten je zelf komt te staan. Je wéét dat je reactie overdreven is, maar je kan er niets aan doen. Je bent heel bang, je lichaam slaat op hol. Je gaat zweten, beven, krijgt het benauwd,  warme of koude rillingen, wordt duizelig, misselijk, of je krijgt pijn op je borst en last van hartkloppingen. 


Welke soorten fobiën zijn er?

10% van de Nederlanders heeft last van een fobie. Je bent dus niet de enige. Veel hebben last van plein- of straatvrees, ook wel agorafobie genoemd. Drukke winkels, een volle bus, trein, metro, vliegtuig leveren dan heel veel stress op. Anderen hebben last van een sociale fobie en ervaren heel veel stress in de omgang met bepaalde mensen. En dan bestaat er ook specifieke fobiën. Je bent dan extreem bang voor hoogtes, ruimtes (claustrofobie) water, tandarts, dokters, naalden, bloed, vliegen, dieren (honden, spinnen, muizen, slangen ). enz. enz. 

Andere stellen je gerust of lachten je uit en vinden dat je je aanstelt. Maar dat is niet zo. Je angst is echt. Je stelt je niet aan. Logisch dat je zulke plekken vervolgens gaat mijden. En na verloop van tijd ben je daaraan gewend. Helaas. Je wereld is kleiner geworden. De angst heeft (voorlopig) gewonnen. Totdat je het zat bent en (nog) een poging wil doen om weer vrij te zijn, weer voluit te leven. Dan zou je kunnen kiezen om mee te willen doen aan het wetenschappelijke onderzoek naar het effect van regressietherapie op angsten en fobiën.

 

Wat is de oorzaak van een fobie?

Vaak is een trauma, een belangrijke gebeurtenis in je leven die je niet hebt kunnen verwerken de oorzaak van een fobie. Dit kan iets heel verdrietigs zijn als het overlijden van een geliefd iemand of verlies door echtscheiding of ontslag. Maar een fobie kan ook ontstaan na juist een heuglijke gebeurtenis als het krijgen van een kindje of  trouwen. Ergens in je onbewuste wordt iets losgemaakt. Je begrijpt er niets van. Maar het je kunt er niet omheen. Onverwerkte trauma’s kunnen een groot effect hebben. Je bent misschien prikkelbaarder, angstiger, verdrietiger, voelt je onbegrepen. Misschien schaam je je, begrijp je niks meer van jezelf, wordt het contact met je familie en vrienden hierdoor slechter. Het kan ook zijn dat jij door het niet verwerkte trauma bepaalde dingen gaat mijden of in bepaalde situaties enorm schrikt. De nawerking van onverwerkte trauma’s kunnen er de oorzaak van zijn dat jij somber wordt, je terugtrekt, het wegdrinkt of wegnetflixet. Herinneringen aan het trauma kunnen terugkomen in de vorm van nachtmerries of herbelevingen. Maar het kan ook zijn dat het zo ver is weggezakt dat je er geen herinneringen mee aan hebt en dat het ook niet bewust terugkomt. Maar het trauma werkt wel door in je onbewuste ! Kortom. Als een trauma niet goed verwerkt is, kun je er flink last van hebben. En dat gaat dan niet zomaar weer over. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. 


Hoe komt het dat ik nu nog last heb van oude trauma's?

Je kunt last hebben van een oud trauma, omdat je er bijvoorbeeld nooit over hebt kunnen praten. Je sloeg dicht zodra het trauma ter sprake kwam. Het kan ook zijn dat je er al wel over hebt gesproken met vrienden of een psycholoog, maar dat dat maar ten dele geholpen heeft. Dat kan komen omdat praten alleen niet voldoende is. Je meest pijnlijke niet verwerkte herinneringen zitten het diepst weggestopt en je kunt daar zelf moeilijk bij. Daar kun jij niets aan doen, daar heeft Moeder Natuur voor gezorgd. En wel met een reden. Namelijk jouw overleving. Tijdens een trauma situatie val je automatisch terug op je instincten. In je zogenaamde reptielenbrein zitten je overlevingsfuncties: vechten, vluchten en bevriezen. Als je in een trauma situatie nog kunt vechten of vluchten kun je nog wat doen. Maar als dat niet kan, dan blijft je niets anders over dan te bevriezen. Je bent dan machteloos en je reptielenbrein schakelt je cortex uit. In je cortex zit naast je denkvermogen ook je tijdsbesef en praatcentrum. Daarom zeggen we in de volksmond ook over een trauma. “ Het was zo erg, de tijd stond stil, er zijn geen woorden voor.” Dit is dus ook letterlijk zo. Deze lichaamsfuncties zijn dan uitgeschakeld.  En wanneer je over iets praat, heb je  nu juist je cortex nodig. Dan is de cirkel weer rond. Want die cortex deed het juist niet ten tijde van het trauma. Het kan je moedeloos maken, praten is dus niet genoeg, maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden.


Angst, fobie en hoogsensitiviteit 

Uit onderzoek blijkt dat 15% van de bevolking hoogsensitief is.  Als je zo gevoelig bent, is de kans groter dat je door een onverwerkt trauma  ergens in je leven vastloopt. Omdat emoties je dieper raken, heb je vaker het gevoel dat de wereld je overweldigd. Voor jou is het extra belangrijk dat je begrepen wordt in je hooggevoeligheid door een therapeut die dit herkent, en bij wie je je volkomen veilig voelt.  Hoogsensitiviteit is een (op)gave en wordt vaak niet begrepen door je omgeving.   Omdat je zo goed sferen aan kunt voelen, is de kans groter dat je je als kind hebt aangepast aan de onuitgesproken behoeftes om je heen en bijvoorbeeld grenzenloos bent gaan zorgen. 


Angst, fobie en therapiën.

Middels medicatie kan geprobeerd worden de symptomen te onderdrukken. Ook wordt cognitieve therapie ingezet om weer grip op de werkelijkheid te krijgen. Via exposure in vivo of vitro word je in de situatie gebracht en langzaam de spanning ontladen. Een mindfullness training is altijd goed. Maar veel mensen lukt het helaas niet op die manier hun fobie de baas te worden. Probeer daarom regressietherapie om voorgoed voorbij je angsten en fobie te gaan.